Om bokbinderihörnan

Om bokbinderihörnan...

Den här bloggen handlar om handbundna böcker och jag lägger bl a in bilder på en del av de böcker jag själv binder. Länkar till andra bokbinderibloggar, föreningar, tutorials och annat som har med bokbinderi att göra kommer också att dyka upp här.

onsdag 11 juni 2014

Samisk Grammatik

S. har under våren bundit in en Samisk grammatik. Eftersom boken inte är i lägg, valde hon att häfta den på band. Detta gör att boken öppnas upp och ligger mera platt, när man läser i den. Boken är i A4-format och ganska tjock, så hon valde att häfta på 5 band för att få ordentlig stadga på boken.


Längst upp till höger syns det färdiga resultatet, som för mig känns som en klassisk uppslagsbok - den ser ut som mina föräldrars gamla Focus uppslagsböcker från 60-talet och då det är en Samisk grammatik, så tycker jag det är riktigt passande. Den är dessutom mycket välgjord och jag tycker den är riktigt snygg.

Jag har ett antal Torpinventeringar från Larvs socken, som jag har haft i plastmappar, som jag planerar att binda in på samma sätt som S. har gjort med sin grammatik och jag har precis påbörjat en av dem, men den kommer inte att bli klar förrän någon gång under hösten.

4 kommentarer:

 1. Ser snyggt och välgjort ut. S har gjort ett bra jobb! :)

  SvaraRadera
 2. Hej Yvonne, du har torpinventeringar från Larv, står där något om Krogstorp? Min mans farfar kommer därifrån, hans far var soldat och hette Wass. Barnen i familjen utackorderades då båda föräldrarna dog oväntat tidigt. Britta Stenberg-Tyrefors.

  SvaraRadera
 3. Hej Britta,
  Ja, det finns faktiskt i en av torpinventeringarna för Larvs socken och den kan du ladda ner själv från Larvs Hembygdsförenings hemsida: http://hembygd.larv.se/gards-och-torpinventering/ . Klicka på länken "Gårds- och torpinventeringar" och välj sedan den som heter "Folder Jultorp och Torestorp 2001.pdf". På sidan 50 i pdf-filen står det om Krogstorp soldattorp och dina anor.
  Mvh
  Yvonne Carlsson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Yvonne för att du tittade efter, hoppades att något vi inte läst skulle komma fram när ortsbor forskade, men någon av makens släktingar eller kanske han själv för många år sedan försett föreningen med uppgifter. Torpinventeringar har varit till stor hjälp flera gånger i släktforskningen. Tack igen. Britta.

   Radera