Om bokbinderihörnan

Om bokbinderihörnan...

Den här bloggen handlar om handbundna böcker och jag lägger bl a in bilder på en del av de böcker jag själv binder. Länkar till andra bokbinderibloggar, föreningar, tutorials och annat som har med bokbinderi att göra kommer också att dyka upp här.

måndag 19 oktober 2009

Boklås

När man binder in halvfranska band, det vill säga böcker med skinnrygg och -hörnen, måste skinnet först skärpas. Detta innebär att skinnet tunnas ut i kanterna, så att det inte blir för tjockt och knöligt, där det viks över bokhörnen, bokryggens över- och nederkant, samt att det blir en mjuk övergång mellan skinnet och det papper som limmas på bokens fram- och baksidor.

För att skärpa skinnet finns ett antal olika verktyg man kan använda, som till exempel en "Schärf-fix", som har ett vinklat rakblad fastskruvat och där sedan den vinkel och tjocklek man vill ha på skinnkanten anpassas genom att rakbladets position ändras med hjälp av ett antal skruvar.

Tyvärr har jag inte själv någon "Schärf-fix", den kostar nämligen bortåt 2000-3000 kronor i nyskick, men jag fick låna verktyget av min bokbinderilärare, så jag enkelt kunde göra själva grundförtunningen av skinnet.


På bilden ovan finns en skärpkniv av fransk modell, som jag köpt för lite drygt 400 hos Bokbindermateral och Hobby HB i Degerfors. Den fungerar bra, men en hel del övning behövs för att få in tekniken.

På skinnbiten ligger en liten hyvel (det räcker att söka på "hyvel" för att hitta den, storlek ca 8x5x2,5 cm), köpt för 79 kronor hos Clas Ohlson, som har visat sig fungera alldeles utmärkt för att göra själva finliret av förtunningen!

Som underlag använder jag en liten bit av en marmorskiva, som en av mina kurskamrater (Tack Hasse!) har fixat åt mig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar