Om bokbinderihörnan

Om bokbinderihörnan...

Den här bloggen handlar om handbundna böcker och jag lägger bl a in bilder på en del av de böcker jag själv binder. Länkar till andra bokbinderibloggar, föreningar, tutorials och annat som har med bokbinderi att göra kommer också att dyka upp här.

måndag 1 april 2013

Tranströmer på Nobelmuseet

Den 5 mars passade vi i Bokbindaresällskapet Sara på att gå till Nobelmuseet i Gamla Stan och titta på Tranströmer-utställningen, som pågår där just nu och ända fram till den 2 juni: Tomas Tranströmer - att gå in i själva verkligheten.

Varför vi valde att gå just den 5 mars beror på att just den kvällen hade de en alldeles speciell programpunkt: Att binda en Tranströmer. Bokbindarna Per-Anders Hübner och Johanna Röjgård-Sjöberg berättade lite om utställningen, hur det går till att binda böcker och lite om den verklighet som professionella bokbindare lever och verkar i, samt svarade på en hel del frågor från den bokbinderiintresserade publiken.

Efter att ha lyssnat på vad de hade att berätta, passade vi alla på att gå runt och titta på de olika bindningar som olika bokbindare gjort av Tranströmers verk, samt även den utvidgade utställningen som finns över Tranströmer.

Jag såg ingen skylt om "fotografering förbjuden", så självfallet passade jag på att fota en hel del av de utställda böckerna. Tyvärr med mobilkamera, dåligt ljus då jag inte kunde använda blixt och dessutom genom glasmontrarna, så bilderna är inte av den bästa kvalitén, men här kommer i varje fall ett litet kollage över en del av böckerna i utställningen:

Tranströmer-utställningen på Nobelmuseet.
 Johanna Röjgård-Sjöberg hade dessutom berättat att hennes inbindning bestod av ett gammalt getingbo, som hon plockat isär och klistrat upp på papper, som hon därefter klistrat på utsidan av pärmarna. Här kommer en större version av hennes alster:

Papper av getingbo, av Johanna Röjgård-Sjöberg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar