Om bokbinderihörnan

Om bokbinderihörnan...

Den här bloggen handlar om handbundna böcker och jag lägger bl a in bilder på en del av de böcker jag själv binder. Länkar till andra bokbinderibloggar, föreningar, tutorials och annat som har med bokbinderi att göra kommer också att dyka upp här.

onsdag 1 juni 2011

Girdle Books - Påsböcker

Ända sedan jag såg en Girdle Book för första gången, Påsbok på Svenska, har jag velat tillverka en sådan!

Girdle Books var små bärbara böcker, där skinnet hade förlängts i nederkanten på boken och därefter slutade i en knut. Knuten stoppades sedan in innanför bältet, därav namnet Girdle books, och ägaren kunde sedan bära med sig boken utan att behöva hålla i den. Boken hängde alltså upp och ner, när ägaren bar den i bältet och själva svansänden är alltså nedre änden av boken.

Girdle Books hade sin storhetstid under 1200-talet och fram till och med 1500.talet, innan boktryckarkonsten kom igång på allvar. Innehavarna återfinns bland munkar, präster och högre ståndspersoner, då de var dyra, de måste ju kopieras för hand. Det finns idag inte så många bevarade, ca 23-26 stycken, uppgifterna varierar, men det finns hundratals återgivningar av Girdle Books i konsten, vilket ändå tyder på att de var relativt vanliga.


 Nu har jag i varje fall tillverkat en i miniatyr, som totalt är 14 cm lång, varav själva boken är ca 3*2 cm och där själva påsen är gjord av en liten bit restskinn. Det finns även en liten tunn skinnremsa fastsatt, så att det går att "låsa" boken genom att linda skinnremsan runt den. Boken går att skriva i, om man nu skulle vilja det. Boken har också fått upphöjda bind på ryggen, som syns riktigt bra genom skinnet.
 

2 kommentarer:

  1. Ett intressant stycke bokhistoria.... hade aldrig hört talas om girdle books förrän jag läste detta.. Man lär sig något varje dag, tydligen...

    SvaraRadera
  2. Vad kul! Har inte heller vetat om att sådana fanns förrän nu.

    SvaraRadera