Om bokbinderihörnan

Om bokbinderihörnan...

Den här bloggen handlar om handbundna böcker och jag lägger bl a in bilder på en del av de böcker jag själv binder. Länkar till andra bokbinderibloggar, föreningar, tutorials och annat som har med bokbinderi att göra kommer också att dyka upp här.

söndag 29 maj 2011

Äldre Västgötalagen

 Den äldsta bevarade sammanhängande skriften/boken på Svenska språket, Äldre Västgötalagen, finns nu utgiven i nyutgåva i två delar av Föreningen för Västgötalitteratur och finns att köpa via deras hemsida för 350 kronor + porto. Jag har förstås redan beställt böckerna och de kom i fredags, men jag har inte hunnit mer ännu än att bläddra igenom dem som hastigast.

Boken antas ursprungligen vara skriven cirka år 1220 av Birger Jarls bror Eskil Magnusson (lagman), eventuellt i Long utanför Vara, där Eskil var bosatt. Den äldsta avskriften som finns bevarad och som ligger till grund för nyutgåvan, är från cirka 1280 och förvaras på Kungliga bibliotekets handskriftavdelning, med handskriftsnummer Cod. Holm. B 59. Förutom att boken innehåller hela originaltexten i faksimil, finns även en översättning till modern svenska.

1 kommentar:

  1. Jag är lite nyfiken på böckerna. Nästa gång jag hälsar på dig vill jag gärna kolla lite närmre på dem. :)

    Kram Nina

    SvaraRadera