Om bokbinderihörnan

Om bokbinderihörnan...

Den här bloggen handlar om handbundna böcker och jag lägger bl a in bilder på en del av de böcker jag själv binder. Länkar till andra bokbinderibloggar, föreningar, tutorials och annat som har med bokbinderi att göra kommer också att dyka upp här.

onsdag 11 augusti 2010

Hedensborgarn

Förra året började jag binda in min pappas alla årgångar av Larvs FKs årstidning, Hedensborgarn, och kom en bit på väg. De sista tio årgångarna, inklusive år 2009. var dock kvar att binda in och till skillnad från de tidigare årgångarna, som bestod av häftade A4-sidor, är de senare tryckta och hopsatta på samma sätt som dags-, vecko- och serietidningar, med häftklamrar i ryggen, vilket innebar att jag kunde binda in dem på samma sätt som en vanlig bok, genom att helt enkelt låta varje årgång utgöra ett lägg.

Ett problem var dock att få till en häftlåda, då jag inte hade någon möjlighet att släpa med mig min egen på tåget, men det fixade sig genom lite fantasi och ett gammalt TV-underrede:Mittenstaget visade sig fungera alldeles utmärkt för att hålla isär läggen då jag häftade dem.

Följande bild är på undertecknad, då jag är i full gång med att häfta läggen:...och den här bilden föreställer sista lägget, eller snarare första, då man alltid börjar häfta en bok bakifrån och således häftar första lägget sist."Försättsbladet" är helt enkelt en bit klot i samma färg som sitter utanpå pärmarna. Eftersom jag häftade med klotet/försättset och lät det gå runt första och sista läggen, samt klistrade en liten bit av det mot andra och näst sista läggen, gör detta också att boken blir stabilare än de exemplar av Hedensborgarn jag band in förra året.

Slutresultatet blev så här:
Det enda som saknas nu är att märka upp alla fem böckerna med vilka årgångar de innehåller.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar