Om bokbinderihörnan

Om bokbinderihörnan...

Den här bloggen handlar om handbundna böcker och jag lägger bl a in bilder på en del av de böcker jag själv binder. Länkar till andra bokbinderibloggar, föreningar, tutorials och annat som har med bokbinderi att göra kommer också att dyka upp här.

tisdag 31 augusti 2010

Återvinning - Bokmärken

Följande bokmärken är gjorda på samma sätt som bokmärket i föregående inlägg, men här finns även bilder på hur arbetet med att tillverka dem gick till och jag har dessutom återvunnit större delen av materialet jag använt.

Det går inte så bra att använda vanlig bokbinderipapp, eftersom bokmärket blir alldeles för tjockt då. Jag har bl a använt mig av lite stadigare reklam och makaroni-kartonger som jag skurit ner i lämplig storlek, 5*7 cm i det här fallet.

Första bilden visar överst de tillskurna klotryggarna och –hörnena, därefter den tillskurna pappen till fram- och baksidan och nederst fram- och baksidan klädd med papper, som också det är återvunnet, nämligen en gammal tapetrulle, kvarlämnad av Svenska Bostäder, då de tapetserade om för ca 17 år sedan – ingen tapet jag kommer att välja tapetsera om väggarna med, med andra ord.

Andra bilden visar när rygg och hörnen har klistrats på, först på utsidan och sedan insidan. Sist visas insidan, efter att jag satt på ”försättsblad”, vilket jag gjort för att skydda böcker från eventuella vassa kanter, som annars kan uppstå.
Sista steget har jag inte någon bild på, men det innebär att jag längst upp sätter en tunn pappremsa, som stopp för bokmärket, då det sätts på böcker. Den remsan ska limmas på båda sidor och därefter måste bokmärket sättas i press, för att det säkert ska fästa ordentligt.Sista bilden ovan visar några av de ”återvinnings-bokmärken” jag har gjort. Tyvärr återger inte min kamera färgerna riktigt korrekt, då färgerna på bokmärkena i själva verket är mörkt gröna på rygg och hörnen, samt ljusgrönmelerade på pärmpapperet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar