Om bokbinderihörnan

Om bokbinderihörnan...

Den här bloggen handlar om handbundna böcker och jag lägger bl a in bilder på en del av de böcker jag själv binder. Länkar till andra bokbinderibloggar, föreningar, tutorials och annat som har med bokbinderi att göra kommer också att dyka upp här.

onsdag 28 april 2010

Lim och klister 1

Det är skillnad på lim och klister. Klister är vegetabiliskt och lim är animaliskt (eller syntetiskt).

Klister

Klister kan man enkelt tillverka själv, genom att koka ihop en del vetemjöl och fyra delar vatten. Blandningen kokas upp under omrörning till över 60°C, ca 65-70°C brukar vara lagom, sila bort klumparna genom gasväv eller en nylonstrumpa och slutligen kan man hälla i några droppar diskmedel för att hålla mjölbaggar och annan ohyra borta. Det hemkokta klistret håller i omkring en vecka i kylskåpet. (Tack, Hans, för siltips och gradantal).

När man binder böcker för hand använder man i första hand klister, då det är reversibelt och går relativt enkelt att lösa upp, oftast genom att fukta lätt med vatten (eller annat lösningsmedel) på den klistrade ytan. På så sätt kan boken relativt enkelt plockas isär och bindas om igen.

En stor fördel med hemkokt klister är att det inte är giftigt och dessutom inte smakar så värst gott och därför är alldeles utmärkt för småbarn att använda, då det inte gör något om de skulle råka äta lite av klistret.

Ett annat tips på hemgjort klister kommer från min svensk/japanska kurskollega, som talade om att i Japan använder barnen ofta ett eller ett par överblivna riskorn från middagen, krossar dem med hjälp av fingrarna i lite vatten och får därmed ett fullt fungerande klister. (Tack, Marie).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar