Om bokbinderihörnan

Om bokbinderihörnan...

Den här bloggen handlar om handbundna böcker och jag lägger bl a in bilder på en del av de böcker jag själv binder. Länkar till andra bokbinderibloggar, föreningar, tutorials och annat som har med bokbinderi att göra kommer också att dyka upp här.

lördag 10 november 2012

Arkivens dag på RA

Idag har jag passat på att gå på Arkivens dag på Riksarkivet, Marieberg och det som lockade klart mest var inte släktforskning, inte heller föreläsningarna, utan den guidade turen ner i underjorden, där originalhandlingarna förvaras. Jag har varit där tidigare, även om det var några år sedan nu, men det var lika intressant den här gången.

Tyvärr var vår grupp inte på det våningsplanet där Sveriges, och tydligen även världens, tjockaste bok finns:
Östergötlands mantalslängd från 1813, 113 centimeter tjock, men i collaget nedan, nere till höger, finns en från Göteborgs- och Bohus län, som inte går av för hackor, den heller, då den tar upp i varje fall ett halvt hyllplan.

Osorterade foton tagna på Riksarkivet,
Arkivens dag 2012.
Foro: Yvonne Carlsson
Första bilden är ett collage av flera foton, som jag tagit mestadels nere i Riksarkivets förråd, 5 trappor ner, undantaget: Vadstena klosters jordebok.

Medeltida handling från ca 1180,
från Riksarkivets samlingar.
Foto: Yvonne Carlsson
Dokumentet ovan är en originalhandling från ca 1180 och ligger i en monter, varför jag fick ta fotot genom en glasruta, därav reflektionen till höger i bilden. Det vackra sigillet ska ha tillhört Birger Brosa och det går att urskilja en häst i det. Troligen är det också första gången som landskapet Värmland finns omnämnt i en handling.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar