Om bokbinderihörnan

Om bokbinderihörnan...

Den här bloggen handlar om handbundna böcker och jag lägger bl a in bilder på en del av de böcker jag själv binder. Länkar till andra bokbinderibloggar, föreningar, tutorials och annat som har med bokbinderi att göra kommer också att dyka upp här.

lördag 21 juli 2012

Avundsjuk... Jag är så avundsjuk...

...på min kompis Helena, som lyckats få tag på den här boken:


Det är en del av en serie böcker, som skildrar de svenska landskapen i ord av svenska författare och i bilder av Eigil Schwab. Serien gavs ut av Albert Bonniers Förlag åren 1936-39, därefter upphörde utgivningen, troligtvis på grund av 2a världskriget och den verkar inte ha kommit igång efter krigsslutet heller, då ett antal Svenska landskap aldrig blivit utgivna.

Illustration ur del III: Vävars kvarn, Bua Värö
De delar som finns är:
Del I: Omfattande Södermanland, Närke, Uppland och Västmanland
Del II: Medelpad, Ångermanland, Härjedalen och Jämtland
Del III: Skåne, Halland, Bohuslän och Dalsland
samt Del IV: Dalarna, Värmland, Västergötland och Blekinge
Jag har inte hittat någon information om att det skulle funnits flera delar.

Nu har Helena visserligen del III, den som innehåller Skåne, Halland, Bohuslän och Dalsland, inte riktigt mina trakter, men däremot vill jag gärna ha tag på del IV, som innehåller Västergötland, där de flesta av anorna på farmors och farfars sida finns. Fast allra helst skulle jag förstås vilja ha hela serien...

Framförallt för de vackra illustrationernas skull, varav några bifogas här i blogginlägget, se ovan och nedan.
Illustrationer ur del III: Morups tånge t.v. och Morups kyrka t.h.
 Eftersom sommaren har kommit, har vår bokbinderiförening just nu sommaruppehåll, men vi kommer att dra igång verksamheten igen i Augusti. Fram tills dess kommer bloggen att ta semester också, även om det kan dyka upp något enstaka, sporadiskt inlägg framöver.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar