Om bokbinderihörnan

Om bokbinderihörnan...

Den här bloggen handlar om handbundna böcker och jag lägger bl a in bilder på en del av de böcker jag själv binder. Länkar till andra bokbinderibloggar, föreningar, tutorials och annat som har med bokbinderi att göra kommer också att dyka upp här.

tisdag 24 april 2012

Boktips - hur man binder böcker

Under tiden jag har haft min blogg, har jag med jämna mellanrum fått förfrågningar från personer, som själva funderar på att börja binda sina egna böcker, med önskemål om tips på böcker, där man kan lära sig hantverket.

Det bästa tips jag kan ge, är att man går en bokbinderikurs och lär sig hantverket från grunden. Sådana brukar hållas i studieförbundens regi (ABF, Medborgarskolan, Folkuniversitetet m fl.) och det är oftast bokbinderiföreningar som håller dem. Tyvärr finns inte kunskapen kvar lokalt på så många ställen längre, så ofta är det bara på vissa orter man har möjlighet att gå på kurs och lära sig binda böcker.

Leksands folkhögskola brukar hålla en 5-dagars bokbinderikurs under sommaren, där man kan lära sig att binda sina första böcker. Årets kurs är dock fullbokad, enligt deras hemsida, men för den som är intresserad finns alltid möjligheten att anmäla intresse nästa vår.

Så finns det förstås ett antal böcker att läsa, varav de flesta går att få tag på via olika antikvariat, men även Myrorna och liknande kan ha diverse bokbinderiböcker. Här har jag fotograferat av en del av de böcker vi har i vår förening:
Diverse bokbinderiböcker
Jag har själv suttit och läst i Om konsten att binda böcker under helgen, den allra längst till vänster, och det var en riktigt bra bok. Jag vet också att Binda böckerna själv, gula pärmen längst bak i vänstra bilden, är riktigt bra. Den brukar se ut ungefär som på bilden ovan, dvs vara i pärm-form.

Därtill finns det en uppsjö, mer eller mindre bra, filmer på YouTube, de flesta utlagda av amerikaner och då förstås på engelska. Det är bara att söka på fraser som "handbound books" och liknande, så får man leta sig fram till en film som fungerar att titta på. Vissa av filmerna är riktigt dåliga, med fladdrande kameror, händer som är i vägen mm, medan andra är verkligt informativa och bra filmade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar